Przepis znaleziony i troszkę przeze mnie zmodyfikowany z blogu Moje Wypieki. Bułki wykonane z mąki pszennej graham typu 1850. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Serdecznie polecam!
Składniki:
2,5 szkl. mąki graham typ 1850
1 szkl. mąki żytniej typ 700 (lub zwykłej pszennej)
½ szkl. letniego mleka
½ szkl. letniej wody
7 g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania grahamek
1.Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą, wlać mleko wymieszane z olejem i wodą, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodać miód i dalej miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na około 8-10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
3.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200st.C około 15-20 minut.
Komentarze