Smaczne pożywne i nie drogie zapiekanki z ziemniakami i warzywami mają same zalety..
50 min
Dla 7 osób
Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków
1/2 średniej cukinii
2 pomidory
1 cebula
1 papryczka chilli czerwona
1 łyżeczka masła
2 jajka
150 g śmietany 12%
70 g sera ementaler
szczypta czubrycy czerwonej
szczypta czubrycy zielonej
sól morska do smaku
kilka gałązek świeżego majeranku
Gratin ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać z cieniutkiej skórki umyć zalać wodą i gotować w osolonej wodzie 30 minut.Odcedzić przelać zimną wodą i pokroić na plastry.Do tej zapiekanki najlepsze będą zwarte ziemniaki sałatkowe które nie rozpadną sie podczas gotowania.
2.Cukinię i pomidory umyć pokroić na plastry cienkie .Cebulę obraną w krążki papryczkę chili również (mozna obrać z nasionek aby zapiekanka nie była aż tak ostra) Piekarnik rozgrzać do 200*
3.Formę do tarty ja miałam o śr 27 cm natłuścić masełkiem i ułożyc warzywa na przemian tak aby zachodziły na siebie.Oprószyć po wierzchu lekko solą do smaku i ułożyć papryczkę chilli.
Następnie roztrzepujemy w misce jaja dodajemy śmietankę oraz przyprawy sól i czubrycę i miksujemy wszystko razem aby powstał sos.
Zalewamy sosem warzywa posypujemy startym serem żółtym. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekamy 15-20 min aż ser się rozpuści.
Komentarze