Grochówka - zupa grochowa

5 (171 ocen)

Bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana!

Składniki:

  • 300 g grochu
    5 dużych ziemniaków
    2 litry rosołu + warzywa z rosołu
    1 kiełbasa (np. podwawelska)
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe,
    sól, pieprz do smaku
    łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy na noc.
  • 2. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy).
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut.
    Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek
  • 3. Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy.
    Gotujemy do miękkości ziemniaków (w tym czasie groch będzie już dobrze ugotowany - bardzo miękki, rozpadający się.).
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować