Grochówka wedlug przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.
2.Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce.
Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.
3.W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.
4.Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.
5.Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranemk.
Na koniec dodać natkę pietruszki.
6.Gotować całość 5-10 minut.
Porady
Przed podaniem odstawić na 10 minut żeby zupa odpoczęła.
Komentarze