Grochówka wedlug przepisu Babci

4.4 (162 ocen)

Dzięki temu przepisowi grochówka jest zawsze udana.

Składniki:

  • 200 g boczku
    paczka łuskanego grochu (połówki)
    100 g kiełbasy
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    pół pietruszki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki majeranku
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.4 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka wedlug przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalewamy wody do garnka, do której wrzucamy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 20 minut.
  • 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce.
    Do półmiękkiego grochu dodajemy warzywa. Gotujemy 15 minut.
  • 3. W międzyczasie, boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki, a cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Nie musimy dodawać tłuszczu, gdyż smażymy w początkowej fazie boczek na bardzo małym ogniu, przez co tłuszcz w nim zawarty zmienia się w ciecz. Jeżeli boczek się nam zarumieni, wrzucamy kiełbasę i cebulę. Po osiągnięciu złotego koloru, odstawiamy patelnię z ognia.
  • 4. Do warzyw i grochu dodajemy czosnek, boczek, kiełbasę i cebulę.
  • 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć majeranemk.
    Na koniec dodać natkę pietruszki.
  • image-0wsej66 6. Gotować całość 5-10 minut.

Porady

Przed podaniem odstawić na 10 minut żeby zupa odpoczęła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować