Fasolowa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i sycąca

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 3 litrów bulionu lub wywaru mięsnego
    70 dag fasoli ,,Jaś"
    120g wędzonego boczku
    300g kiełbasy zwyczajnej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    Przyprawy:
    papryka mielona słodka i ostra, szczypta majeranku
    pieprz, sól, przyprawa uniwersalna, 2 ziarenka ziela angielskiego

Fasolowa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, zalać wodą i moczyć całą noc. Na drugi dzień dolać do niej bulion i gotować na małym ogniu z dodatkiem pokrojonych warzyw. Między czasie kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na dużym ogniu do zrumienienia, odlać nadmiar tłuszczu i dodać do zupy. Pod koniec gotowania, gdy fasola będzie już miękka, włożyć przecier pomidorowy, ze startym czosnkiem. Przyprawić do smaku.

Porady

Gdyby okazało się, że zupa jest za rzadka, można zrobić jasną zasmażkę z 2 - 3 łyżek mąki i 1 łyżki masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy