Taka grochówkę robi się u mnie w domu i podaje się ją z grzankami.
Składniki:
3-4l wody
ok 40 dag boczku gotowanego wędzonego
ok 6 garści grochu łuskanego
8 większych ziemniaków
sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie, majeranek do smaku
1.Boczek ugotować w 3-4 litrach wody. Boczek wyjąć, odkroić plaster ok 2-3cm i ponownie wrzucić go do wywaru.
2.Odmierzona ilość grochu łuskanego rzucić do wywaru, gdy będzie lekko twardawy wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą, maggi oraz ziołami prowansalskimi i majerankiem.
3.Przyrządzić zasmażkę: Rozpuścić margarynę, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i maggi. Zupę zagotować.
4.Przyrządzić grzanki: bułkę pokroić w kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu.
Komentarze