Grochowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch zlej wodą i gotuj,aż będzie miękki,osącz na sitku,ostudź.
Następnie zmiel w maszynce z ugotowanymi ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
2.Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle,dodaj do masy grochowej razem z natką pietruszki,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i surowym jajkiem,bułka tartą,dopraw do smaku majerankiem,sola i pieprzem,dokładnie wymieszaj.
Z masy grochowej uformuj podłużne roladki ,
Ciasto francuskie pokrój na prostokąty i zawiń w nie grochowe roladki,ułóż szwem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem ze śmietaną,posyp makiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 25 minut.
Podawaj na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Komentarze