Grochowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealnie uzupełnią wigilijny zestaw dań w towarzystwie czerwonego barszczyku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g łuskanego grochu
    2 ugotowane ziemniaki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    jajko ugotowane na twardo
    surowe jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    majeranek
    sól
    pieprz
    ponadto:
    opakowanie ciasta francuskiego
    żółtko
    łyżka śmietany
    łyżka maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Przystawki

Grochowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zlej wodą i gotuj,aż będzie miękki,osącz na sitku,ostudź.
    Następnie zmiel w maszynce z ugotowanymi ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
  • 2. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle,dodaj do masy grochowej razem z natką pietruszki,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i surowym jajkiem,bułka tartą,dopraw do smaku majerankiem,sola i pieprzem,dokładnie wymieszaj.
    Z masy grochowej uformuj podłużne roladki ,
    Ciasto francuskie pokrój na prostokąty i zawiń w nie grochowe roladki,ułóż szwem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem ze śmietaną,posyp makiem.
    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 25 minut.
    Podawaj na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować