Gniazdka z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Przesiewamy mąkę i energicznie mieszając łączymy wszystkie składniki.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie wbijamy do ciasta po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Papier składamy na cztery i przecinamy na zgięciach. Na powstałych kwadratach rysujemy koła i smarujemy arkusze odrobiną oleju.
Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy gniazdka.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i staramy się ją utrzymać.
Gniazdka razem z papierem kładziemy na rozgrzanym oleju, po chwili ściągamy papier i wykorzystujemy go ponownie.
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz żółtko, miksujemy na jednolity lukier.
Usmażone pączki odsączamy na papierowych ręcznikach a następnie kładziemy na kratkę z piekarnika. Lukrujemy jak będą praktycznie wystudzone.
Komentarze