Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
100 g makaronu jajecznego krajanki
2 duże jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
200 g serka topionego ze szczypiorkiem
Składniki robocze:
1 łyżka estragonu suszonego
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
papryka słodka mielona do oprószenia
bułka tarta do posypania
olej do natłuszczenia papieru
Gniazda z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Surowe jajka, serek, estragon, chilli, sól i pieprz dokładnie wymieszać, następnie wlać do makaronu - wymieszać. Jajka ugotowane na twardo przekroić na pół.
2.Formę (39 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, który dodatkowo natłuścić olejem. Z masy makaronowej uformować 8 gniazd, w środek każdego włożyć połówkę jajka (stroną przekrojoną do góry) i docisnąć. Każde gniazdo oprószyć papryką mieloną i posypać bułką tartą.
3.Piec 25 min (200 st.C).
Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze