Gnocchi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Dla miłośników kuchni włoskiej, w zdrowej i lekkiej wersji. Każdy fan szpinaku będzie zachwycony, a pani domu zadowolona z szybkiej metody na pyszny obiad.

  • 15 min

Składniki:

  • na 1 porcję
    125 gram sera capri (ale może być też ricotta lub zwykły biały ser)
    1 jajko
    pół szklanki mąki
    250 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    ząbek czosnku
    szczypta soli
    pieprz cayenne

Gnocchi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy ser, jajko i przyprawy. Mieszamy na gładką masę
  • 2. Do serowej masy dodajemy stopniowo mąkę cały czas miksując.
  • 3. Do tego dodajemy rozmrożony wcześniej i odsączony szpinak. Łączymy w jednolitą masę. Powinna być gęsta i zwarta jak na kopytka.
  • 4. Z masy tworzymy wałeczek i kroimy ukośnie kluski.
  • gnocchi 2 5. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.
    Podajemy same, z mięsem lub z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy