Potrawa dla wielbicieli kluseczków ziemniaczanych. Gnocchi z marchewką i sosem z rukoli.
6 godz.
Składniki:
gnocchi:
1 kg marchewki
pół kg ziemniaków
jajko
1,5 szklanki mąki
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka masła
pesto:
150 g rukoli
2 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika lub dyni
100 g startego parmezanu, grana padano lub twardego sera koziego
pół szklanki oliwy z oliwek
Gnocchi z pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GNOCCHI:Obrane marchewki kroimy na kawałki dusimy w małej ilości wody, dodajemy łyżkę masła i sól. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
2.Ziemniaki gotujemy na parze w mundurku. Po ugotowaniu obieramy.
3.Warzywa ucieramy lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz gałkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto.
4.Stolnicę oprószamy mąką i formujemy podłużne wałeczki o średnicy ok 2 cm. Kroimy na 2,5 cm kawałki, przypominające nasze kopytka. Układamy je na oprószonej mąką ściereczce i pozostawiamy na 1-2 godziny do przeschnięcia.
5.Możemy jeśli chcemy każdą kluseczkę przycisnąć zębami widelca by nadać charakterystyczny kształt muszelki, lub zostawić kopytka.
6.PESTO: Rukolę, obrany czosnek, pestki słonecznika, ser, sól i pieprz dokładnie miksujemy, cienkim strumieniem dolewamy oliwę ciągle miksując.
7.Gnocchi wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i pozostawiamy jeszcze 5 min na małym ogniu. Wybieramy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy pesto, delikatnie mieszamy. Podajemy gorące.
Komentarze