Gnocchi z pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Potrawa dla wielbicieli kluseczków ziemniaczanych. Gnocchi z marchewką i sosem z rukoli.

  • 6 godz.

Składniki:

  • gnocchi:
    1 kg marchewki
    pół kg ziemniaków
    jajko
    1,5 szklanki mąki
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła

    pesto:
    150 g rukoli
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki pestek słonecznika lub dyni
    100 g startego parmezanu, grana padano lub twardego sera koziego
    pół szklanki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi z pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GNOCCHI:Obrane marchewki kroimy na kawałki dusimy w małej ilości wody, dodajemy łyżkę masła i sól. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Ziemniaki gotujemy na parze w mundurku. Po ugotowaniu obieramy.
  • 3. Warzywa ucieramy lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz gałkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto.
  • 4. Stolnicę oprószamy mąką i formujemy podłużne wałeczki o średnicy ok 2 cm. Kroimy na 2,5 cm kawałki, przypominające nasze kopytka. Układamy je na oprószonej mąką ściereczce i pozostawiamy na 1-2 godziny do przeschnięcia.
  • gnocchi- by uzyskać charakterystyczny kształt przyciskamy kciukiem każdą kluseczkę do zębów widelca. 5. Możemy jeśli chcemy każdą kluseczkę przycisnąć zębami widelca by nadać charakterystyczny kształt muszelki, lub zostawić kopytka.
  • 6. PESTO: Rukolę, obrany czosnek, pestki słonecznika, ser, sól i pieprz dokładnie miksujemy, cienkim strumieniem dolewamy oliwę ciągle miksując.
  • 7. Gnocchi wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i pozostawiamy jeszcze 5 min na małym ogniu. Wybieramy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy pesto, delikatnie mieszamy. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować