GNOCCHETTI ZAPIEKANE z PULPECIKAMI w SOSIE POMIDOROWYM

1 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Moja kolejna propozycja na podanie włoskich kluseczek. Tym razem zapiekane w piecu z pulpecikami w sosie pomidorowym. To danie często przygotowuje, gdy zostanie mi trochę pulpecików w sosie lub kluseczek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na pulpeciki w sosie pomidorowym:
    200g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
    50 g chleba lub bułki (bez skórki, może być czerstwy)
    ok. 50 ml mleka
    1 jajko
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    ok.1 l passaty pomidorowej
    oliwa z oliwek 
    garść świeżej bazylii 
     
    na kluseczki- gnocchetti:
    0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok.150g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól


    dodatkowo:
    1 mozzarella
    2 łyżki sera typu parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Gnocchetti zapiekane z pulpecikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj pulpeciki w sosie:Do wysokiego garnka wlej passatę pomidorową (przecier). Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszająć. Chleb namocz w mleku na ok. 5 min.W misce połącz mielone mięso z odciśniętym z mleka chlebem dodaj 1 jajko, pietruszkę, przeciśnięty czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Formuj małe kuleczki i wrzucaj do gotującego się sosu. Jedna obok drugiego i w na początku nie mieszaj. Po ok. 5 min. delikatnie przemieszaj. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj przez ok.40 min. W ten sposób sos pomidorowy stanie się gęsty i nabierze smaku.
  • 2. Przygotuj gnocchetti.Ziemniaki ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
    Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
    Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm. Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową do miski.
  • 3. Z sosu wyciagniej pulpeciki, a nastepnie wlej go do kluseczek i delikatnie wymieszj.
  • 4. Duże żaroodporne naczynie lub mniejsze (1 porcja) wysmaruj masłem, nałóż gnocchetti z sosem, poukladaj pulpeciki posyp pokrojona mozzarella i startym parmezanem. Zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut (po koniec pieczenia mozna wlaczyc opcje grill).
    Buon Appetito!

Porady

Mozna uzyc gotowych kluseczek dostepnych w sprzedazy lub pozostowalych z dnia poprzedniego kopytek. Oryginalny przepis na pulpeciki przewiduje najpierw obsmażenie ich na oliwie, a póżniej dodanie ich do sosu pomidorowego. Moja wersja, często praktykowana, jest szybsza w przygotowaniu i bardziej dietetyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować