Gładki dżem truskawkowy+sok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Oprócz dżemu uzyskujemy również pyszny, naturalny sok truskawkowy, czyli mamy takie 2 w 1
Umyte, obrane oraz pokrojone truskawki zasypujemy 1,5 szkl cukru i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godzinki, od czasu do czasu mieszając, tak by truskawki puściły jak najwięcej soku.
Po upływie 2-3 godzinek truskawki przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny oraz resztę cukru.
*możecie mniej więcej spróbować czy odpowiada Wam słodkość, wszystko zależy od truskawek.
Następnie truskawki gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy większość soku, za pomocą sitka.
Następnie miksujemy truskawki blenderem, i jeszcze gotujemy około 10 minut, mieszajac i pilnując by się nie przypaliło.
Następnie ściągamy z ognia i wsypujemy opakowanie dżemiksu i dokładnie mieszamy.
Sok przelewamy do słoiczków, dajemy folię i zakręcamy.
Tak samo postępujemy z dżemem.
Następnie na dno garnka dajemy gazetę, wsadzamy słoiczki, zalewamy woda do około połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na bardzo małym ogniu, woda ma tylko wrzeć, nie gotować się.
Słoiki pasteryzujemy około 15 minut.
I gotowe :-) Dżem jest genialny, idealny do naleśników, kanapek i czego sobie tylko zamarzycie.
Naturalny, pachnący i zawierający owoce a nie chemię i nie wiadomo co :-)
Polecam bo warto :-)
Porady
podczas pasteryzowania woda nie powinna sie gotować tylko lekko wrzeć.
Komentarze