Glazurowane żeberka w marynacie

4.46 (204 ocen)

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!

Składniki:

  • 1,5 kg „mięsnych” żeberek
    marynata:
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki sosu Worceseter
    łyżka oleju
    łyżeczka suszonego imbiru
    glazura:
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    łyżka sosu Worcester
    czubata łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.46 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Glazurowane żeberka w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
    Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
    Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C.
    Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut.
    Mięso serwujemy z powstałym z marynaty sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować