gotowany sernik podany na zimno z morwami, brzoskwinią i granatem

0 (0 ocen)

Delikatny i kremowy sernik ukryty pod soczystą warstwą owoców.

Składniki:

  • proporcje na formę o średnicy 28-30cm
    1 kg sera białego
    2 jajka
    250 g masła
    pół szklanki cukru
    budyń śmietankowy lub waniliowy

    250 g owoców morwy czarnej lub białej
    pestki z owocu granatu
    brzoskwinia
    mięta do ozdoby

    galaretka o dowolnym smaku

    biszkopty lub herbatniki do wyłożenia formy

Gotowany sernik podany na zimno z morwami, brzoskwinią i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser miksujemy w malakserze lub blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy ser, cukier i jajka. Mieszamy do momentu zagotowania się masy serowej. Do gotującej się masy wsypujemy budyń i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gorącą masę serową wylewamy do formy wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami. Sernik odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Na wystudzonym serniku układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretka. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy