GOTOWANY SERNIK NA ZIMNO

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Rewelacyjne ciasto, do którego samodzielnie przygotowujemy ser!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 litry mleka 3,2%
    - 0,5 l śmietany 18%
    - 5 jajek
    - 1 duży cukier waniliowy (30g)
    - 25 dkg masła (82% tłuszczu)
    - 1,5 szkl cukru pudru
    - ok 0,5 kg jagód
    - 2 galaretki szmaragdowe (bądź owoce leśne)
    - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Gotowany sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s694v6 1. Tortownicę (średnica 28cm) wyścielamy folią aluminiową. Wykładamy biszkoptami, przestrzenie pomiędzy nimi wypełniamy kruszonymi biszkoptami.
  • image-1s146em 2. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy, zagotowujemy.
    Śmietanę mieszamy z całymi jajkami.
  • image-0a3jtu3 3. Na gotujące mleko wylewamy śmietanę z jajami. Gotujemy, mieszając, aż masa się zwarzy. Masę odstawaimy do wystudzenia.
  • image-1vqbs9o 4. Przestudzoną odcedzamy na sicie, wyłożonym gazą, odciskamy nadmiar płynu.
  • image-1rt03mf 5. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, Dodajemy po łyżce przygotowanego sera. Gotową masę wykładamy na biszkopty. Na nią wykładamy jagody.
  • image-0q1w6f3 6. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wody, studzimy, gęstniejące wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować