Gotowane roladki indycze z warzywami i ziołami

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Roladki indycze jak "cukiereczki" gotowane z dodatkami: świeżą szałwią, pieczarkami, cebulą dymką, czosnkiem i podane ze świeżą miętą, brokułem, młodymi ziemniaczkami, sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • 15 min

Składniki:

  • pierś indycza 1 sztuka
    czosnek 3 ząbki
    cebula dymka 2 sztuki
    szałwia świeża 0.5 pęczka
    pieczarki 10 sztuk
    suszone pomidory w oleju 9 sztuk
    ser żółty 3 plastry
    olej rzepakowy 1 łyżka
    sól i pieprz (do smaku)

    mięta świeża 0.33 pęczka
    ziemniaki 400 gramów
    brokuł 1 sztuka
    jogurt naturalny 150 gramów
    czosnek 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane roladki indycze z warzywami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbijamy 1. Pierś indyczą przekrajamy na 3 części/płaty. Każdy płat delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  • 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Cebule dymkę siekamy i smażymy razem z pieczarkami na łyżce oleju.
  • nacieramy 3. Piersi pieprzymy i solimy. Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z łyżką oleju z suszonych pomidorów. Piersi nacieramy czosnkiem z olejem.
  • szałwia 4. Świeżą szałwię siekamy i posypujemy nią piersi indycze.
  • ser zólty 5. Dalej nakładamy na każdą pierś po plasterku dobrego żółtego sera.
  • farsz 6. Następnie nakładamy farsz pieczarkowo-cebulowy.
  • suszone pomidory 7. Na farsz nakładamy po 3 suszone pomidory w oleju na każdą pierś.
  • zwijamy w cukierki 8. Zwijamy piersi w roladki, które zawijamy kilka razy w folię spożywczą, przy czym końce zawiązujemy nicią/sznurkiem. Powstaną tzw. cukiereczki.
  • gotujemy 9. Zagotowujemy w większym garczku wodę i na wrzątek wrzucamy nasze cukiereczki. Gotujemy je około 30 minut.
  • 10. W międzyczasie gotujemy na parze brokuł oraz młode ziemniaczki.
  • gotowe 11. Wyciągamy roladki z wody i na 10-15 minut odkładamy - nie rozwijamy ich jeszcze z folii. Czekamy, aż soki się wchłoną troszkę do mięsa.
  • 12. Roladki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdzonymi 2 ząbkami czosnku), posypane posiekaną świeżą miętą - obok brokułu i młodych ziemniaczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować