Gotowane na parze nadziewane kluchy/placki makaronowe z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron suchy rozdrabniamy na pył, czyli na mąkę. Użyłam do tego celu zamykanego pojemnika z blenderem. Przekładamy makaron w takiej postaci do miski.
2.Następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką.
3.Wlewamy pół szklanki gorącej wody wymieszanej z kakao i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na chwilkę - do czasu przygotowania nadzienia.
4.Ser biały (100g), żółtko, cukier puder i cynamon miksujemy na gładki mus.
5.Dokładamy do tego musu resztę białego sera (50g) i dokładnie mieszamy łyżką. Nadzienie ma mieć zwartą strukturę.
6.Na rękę bierzemy po trochę ciasta i rozklepujemy, nakładamy nadzienie, przykrywamy kolejnym rozklepanym ciastem i zlepiamy kluchy/placki , by nadzienie nie wyszło poza ciasto.
Myślę, że również ciasto można rozwałkować w całości, wykroić kółka szklanką, nałożyć nadzienie i zlepić wkoło.
7.Gotujemy na parze około 20 minut. Czas gotowania zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy ciasto jest już miękkie..
8.W czasie gotowania klusek/placków przygotowujemy sos truskawkowy. Odmrożone truskawki miksujemy (odkładamy kilka sztuk do dekoracji). Następnie je podgrzewamy.
9.Ugotowane kluchy/placki polewamy ciepłym sosem truskawkowym i dekorujemy odłożonymi truskawkami.
Porady
Sos truskawkowy możemy dodatkowo posłodzić, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie dania.
Komentarze