Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Uwielbiam gotowane kolby kukurydzy,moja rodzina także zawsze czeka na nie z niecierpliwością. Tym razem jakie było zdziwienie męża gdy zaczęłam obklejać je masą mięsną.Od razu stwierdził że zje wszystkie,oczywiście wszystkim by nie dał rady bo kolby wyszły bardzo syte i zagoszczą u mnie na stałe.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    3 kolby kukurydzy
    500g mielonej wołowiny ( użyłam policzków wołowych)
    300g pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    6 długich , cienkich plastrów boczku parzonego

    Składniki robocze:
    1 łyżka masła do smażenia
    1 jajko
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 łyżka posiekanej , świeżej natki pietruszki
    1/2 łyżki listków świeżego tymianku
    cukier
    sól , pieprz
    wiórki masła do podania z upieczoną kukurydzą
    ( 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa mięsna była by za rzadka , ja nie używałam ponieważ policzki wołowe są chudym mięsem i całość ładnie obkleiła kolby kukurydzy)

    Dodatkowo:
    3 arkusze folii aluminiowej

    Do dekoracji:
    pieczarki
    natka pietruszki
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowana kukurydza 1. Kukurydza: Z kolb kukurydzy usuwamy liście oraz włosie.
    Gotujemy w osolonym wrzątku z cukrem ok. 7 min aż będą miękkie.
    Odcedzamy , pozostawiamy do osuszenia.
  • smażone pieczarki na maśle 2. Masa mięsna: Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy pieczarki na rumiano.
  • Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem 3. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy usmażone pieczarki , musztardę , jajko , natkę pietruszki , tymianek oraz sól i pieprz.
    Wyrabiamy masę mięsną rękoma do połączenia się składników( gdyby wyszła za rzadka , kleiła się do dłoni dodajemy bułki tartej)
  • Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem 4. Każdą kukurydzę obklejamy masą mięsną oraz owijamy dwoma plastrami boczku.
    Kolby zawijamy pojedynczo w folii aluminiowej.
  • Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem 5. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st , odwijamy kukurydzę z folii , pieczemy kolejne 15 min do zarumienienia.
    Podajemy z wiórkami masła.

Porady

Kolby możemy podać same , z sałatą , sosem lub jako dodatek do dania głównego. Możemy także przygotować je na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Policzki wołowe Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować