Gotowane grzyby

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie z kuchni portugalskiej. Oryginalnie należy użyć grzybów leśnych. Jednak u nas jeszcze się nie pojawiły, więc użyliśmy boczniaki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych (opcjonalnie boczniaki)
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    100 g szynki serrano
    6 łyżek oliwy
    sól
    grzanki jako dodatek

Gotowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowane grzyby 1. Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6 minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę. Dusiłem do miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem. Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy