Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a gorczyca jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie. Smakuje wspaniale.. Można w ten sposób przyrządzać szpinak.
Łoboda - lebioda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lebiodę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do gorczycy dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem
Komentarze