Góralska zapiekanka

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Dziś mam dla Was pomysł na szybką zapiekankę z makaronem, powstała pod wpływem chwili podczas sprzątania lodówki, miałam dużo sera oscypka po powrocie z gór, musiałam coś z nim zdziałać, jak sami wiecie takie zapiekanki są najlepsze i za każdym razem powstaje coś innego.

  • 35 min

Składniki:

  • 35 dag makaronu penne
    30 dag dowolnej wędliny
    2 duże cebule
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    20 dag oscypka
    3 łyżki oliwy
    ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
    Sól i pieprz do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Góralska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ou3nxm 1. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku, odcedzam, przelewam zimną wodą zostawiam do osączenia.
  • image-27puciy 2. Obraną cebulę oraz wydrążoną paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego sera.
    Zapiekam 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarnika. Przed podaniem posypuję natką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Oscypek Papryka Wędlina Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować