Gorąca czekolada z dwóch gatunków czekolad

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nietypowa, bo na bazie białej czekolady z dodatkiem deserowej.Zachwyca smakiem i wspaniale rozgrzewa. Chociaż kaloryczna, warto po nią w chłodne dni. Tuż po jej przygotowaniu, na jej powierzchni unosi się leciutka pianka niczym w cappuccino (której nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu).

  • 15 min

Składniki:

  • - 10 dag białej czekolady,
    - 5 dag czekolady deserowej (ewentualnie mlecznej),
    - 400 ml mleka,
    - 200 ml słodkiej śmietanki 30 %,
    - ziarenka z 1/2 laski wanilii albo łyżeczka esencji waniliowej.

Gorąca czekolada z dwóch gatunków czekolad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietankę wlewam do garnuszka i mocno podgrzewam z ziarenkami z 1/2 laski wanilii.
  • 2. Obie czekolady łamię na drobne kawałki, wrzucam do gotującego się mleka za śmietanką i mieszam do rozpuszczenia (należy robić to uważnie, nie doprowadzając mieszanki do wrzenia).
  • 3. Gorący napój rozlewam do kubków i od razu podaję.

Porady

Jeżeli zależy Ci aby efekt pianki na wierzchu utrzymał się dłużej, udekoruj rozlaną już do kubeczków czekoladę spienionym mlekiem albo bitą śmietaną. Gorącą czekoladę można także podać z piankami marshmallow, czekoladkami albo sosem, np. karmelowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy