Gorąca czekolada pomarańczowa

0 (0 ocen)

Miły, aromatyczny i mocno rozgrzewający dodatek do zimowego popołudnia.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    250 ml mleka
    250 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka (100g) ciemnej czekolady
    skórka strata z 1 dużej pomarańczy
    2-3 krople olejku pomarańczowego
    cukier do smaku (opcjonalnie)
    bita śmietana (może być z sprayu)

Gorąca czekolada pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać mleko ze śmietanką.
    Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki. Skórkę drobno posiekać i dodać do mleka ze śmietanką. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • 2. Po tym czasie do mleka ze śmietanką i skórką wrzucić połamaną czekoladę. Dodać olejek pomarańczowy. Wszystko podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę przelać przez sitko do szklanki (by pozbyć się skórki). Posłodzić do smaku. Podawać z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy