Miły, aromatyczny i mocno rozgrzewający dodatek do zimowego popołudnia.
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
1 tabliczka (100g) ciemnej czekolady
skórka strata z 1 dużej pomarańczy
2-3 krople olejku pomarańczowego
cukier do smaku (opcjonalnie)
bita śmietana (może być z sprayu)
Gorąca czekolada pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać mleko ze śmietanką.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki. Skórkę drobno posiekać i dodać do mleka ze śmietanką. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
2.Po tym czasie do mleka ze śmietanką i skórką wrzucić połamaną czekoladę. Dodać olejek pomarańczowy. Wszystko podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę przelać przez sitko do szklanki (by pozbyć się skórki). Posłodzić do smaku. Podawać z bitą śmietaną.
Komentarze