Gorzkie domowe czekoladki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piękny deser, który sprawdzi się również jako prezent dla kogoś bliskiego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
    30ml śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki

Gorzkie domowe czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Bierzemy 3/4 rozdrobnionej czekolady i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Czekolada powinna być podgrzana do ok. 46 stopni. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10minut. Gdy nasza czekolada trochę ostygnie (do 30 stopni), stopniowo dodajemy pozostałą 1/4 czekolady. Ponowne podgrzewamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada nie może być podgrzana powyżej 55 stopni, a ta utemperowana do 32 stopni .Rozprowadzamy czekoladę pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i wkładamy do lodówki na 10 minut - czynność tę powtarzamy 2 razy.Odkładamy do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i dodać do niej odłożoną czekoladę. Całość mieszamy .Tak przygotowaną masę nakładamy do foremki z czekoladą. Całość zalewamy resztą czekolady, wygładzamy i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

Porady

Zostało ci czekolady i żal ci ją wyrzucić? Nie rób tego! Dodaj mleka i podgrzej. Ciesz się gorącą czekoladą. Jeżeli nadzienie na czekoladki byloby za gęste można dodać do niej więcej śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować