Golonki indycze z sosem gruszkowym.

0 (0 ocen)

Tym daniem zostałam poczęstowana na pewnym przyjęciu, ponieważ smakowało wybornie postanowiłam odtworzyć ten smak w domu.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    2 średnie marchewki lub 1 duża.
    średnia pietruszka
    1/2 selera
    mały por
    średnia cebula
    2 gruszki
    1 łyżka masła
    ¼ szklanki śmietanki
    2 łyżeczki mąki
    dżem - konfitura porzeczkowa lub żurawina

    Przyprawy:
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    drobiowa kostka bulionowa
    sól
    pieprz
    świeży kawałek imbiru
    1 łyża miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonki indycze z sosem gruszkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki dokładnie myjemy, ściągamy z nich skórę, a następnie wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa podobnie jak ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową. Wszystko zalewamy wodą tak aby delikatnie zakrywała golonki. Gotujemy do czasu gdy golonki będą miękkie ok. 50-60 min. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
    i mieszamy. Połowę szklanki wywaru z gotowania mięsa i śmietanę dodajemy do mąki z masełkiem i rozprowadzamy dokładnie, aby nie powstały grudki. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jedną gruszkę ucieramy na tarce o grubych oczka i dodajemy do sosu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut . Sos doprawiamy pozostałymi przyprawami: solą , mielonym pieprzem i utartym imbirem (jego ilość jest kwestią smaku) . Pozostałe połówki gruszki zalewamy niewielką ilością wody dodajemy miód i gotujemy do miękkości. Na talerz wylewamy trochę sosu gruszkowego na którym układamy golonki. Wszystko serwujemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami puree oraz połówką gruszki, którą wypełniamy konfiturą.

Porady

Golonki przed lub po ugotowaniu można wyluzować z kości wtedy ładniej prezentują się na talerzu. Mięsa nie trzeba pozbawiać skóry jednak bez niej wywar jest chudszy. Śmietankę możemy zastąpić jogurtem naturalnym smakuje równie dobrze. Wywar pozostały z gotowania golonek jest świetną bazą do zupy lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować