GOLONKA Z INDYKA W SOSIE PIWNYM

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyjątkowo pyszne, soczyste i delikatnie mięso z indyka w gęstym, ciemnym sosie, z przyjemną nutą ciemnego piwa w tle. Sos jest intensywny, słodkawy i świetnie się z mięsem komponuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2-3 golonki z indyka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    0,5 szklanki ciemnego piwa (użyłam piwa Guinness)
    ok. 0,5 szklanki wody
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1 duża cebula
    2-3 marchewki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    spora szczypta mielonego jałowca
    spora szczypta mielonych goździków
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka z indyka w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso nacieram solą i pieprzem. Rozgrzewam olej w brytfance i krótko smażę golonki, by się zarumieniły. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki pokrojone w grube plastry, smażę razem kilka minut, a następnie dolewam wodę. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie, przykrywam i duszę ok. pół godziny. Dodaję majeranek, jałowiec i goździki, dolewam piwo i wstępnie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Przykrywam i duszę do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia dodaję drobno posiekany czosnek. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i rozprowadzam w nim łyżeczkę mąki. Powstałą zawiesiną zagęszczam sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować