1 kg golonki z indyka ze skórą
2 jabłka
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
0,5 litra bulionu warzywnego
Golonka z indyka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki z indyka namoczyć w solance z 1 łyżki soli na 1 litr wody, na całą noc.
Golonki wyjąc z zalewy ,opłukać i osuszyć ,nasmarować oliwą i oprószyć pieprzem, papryką i obsypać listkami świeżego tymianku.
W brytfance wysmarowanej oliwą ułożyć golonki , obłożyć ćwiartkami jabłek i piec w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku i piec (bez przykrycia!) przez 30 minut.
Następnie odwrócić golonki , podlać bulionem i przykryć brytfankę i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 180-190 stopni i piec kolejne 35-45 minut.
Komentarze