Golonka w winie z pieczarkami

5 (183 ocen)

  • 20 min

Dla amatorów golonki

  • 20 min

Składniki:

  • 3 golonki
    100 g pieczarek
    1 kwaśne jabłko
    3 marchewki
    100 ml wina
    200 ml bulionu
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    szczypta tłuczonej kolendry
    pieprz
    sól
    tymianek świeży
    oregano
    majeranek
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
    1 łyżka miodu
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka w winie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka w winie z pieczarkami 1. Golonki oczyścić i umyć. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz ułożyć golonki lekko przyrumienić ze wszystkich stron i podlać winem oraz bulionem (nie dodawać wszystkiego na raz) Dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek, cebulę, obraną, pokrojoną na kawałeczki marchewkę i pokrojone w ósemki jabłko dusić pod przykryciem uzupełniając płyn. Pieczarki przysmażyć na drugiej patelni i dodać po ok godzinie od początku duszenia. Posmarować golonkę miodem i uzupełnić płyny. Dusić do miękkości od czasu do czasu obracać.
    Podać z ziemniakami z wody, pieczonymi, lub z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować