Golonka w piwie z warzywami

4.49 (201 ocen)

Potrawa godna prawdziwego mężczyzny

Składniki:

  • 4 małe golonki wieprzowe,
    3 marchewki,
    1 por,
    1/3 selera,
    1-2 pietruszki,
    1-2 liście laurowe,
    kilka ząbków czosnku,
    3-4 cebule
    1-2 ziarna ziela angielskiego,
    10 ziarenek pieprzu,
    0,5 l piwa,
    3 łyżeczki musztardy sarepskiej,
    3 łyżki miodu,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka w piwie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, zostawiamy 2 ząbki, resztę siekamy. Golonki nacieramy solą i czosnkiem, dodajemy pokrojone w ćwiartki 3 cebule i zostawiamy w lodówce na noc.

    Warzywa obieramy i myjemy, cebulę obieramy i przypalamy. golonki zalewamy wodą, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie (1,5-2 godziny).

    Golonki i warzywa wyjmujemy z wywaru (można go potem użyć do zrobienia galarety) i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. podlewamy 3/4 butelki piwa.

    Resztę piwa wlewamy do rondelka, dodajemy miód, musztardę i trochę pieprzu, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.

    Skórki golonek nacinamy, następnie smarujemy miodowo-musztardowo-piwną glazurą.

    Golonki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, i pieczemy około 1.5 godziny, co jakiś czas smarując glazurą. 10-15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować