Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę opalić i umyć. Do garnka wlać litr wody, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę, dodać pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i zagotować, włożyć golonkę, wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2-3 godziny (zależy to od wielkości golonki) obracać jeśli golonka nie jest cała zanurzona.
W tym czasie dużo płynu wyparuje. Po 2 godzinach warzywa można wyjąć a golonkę ostrym nożem naciąć w kratkę (to przy dużej golonce, przy małych robimy to wcześniej)
Golonkę wyjąć nasmarować miodem, na patelnię podlać troszkę wywaru i ułożyć golonkę. Kiedy miód zacznie się karmelizować, obracać golonkę by cała nabrała kolorów.
Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki i również skarmelizować na odrobinie wywaru z miodem i podać do golonki.
Komentarze