Golonka w piwie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 15 min

Do golonki podaję surówkę z czerwonej kapusty.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 2 średnie golonki
    ● 4 łyżki smalcu
    ● mąka do oprószenia
    ● cebula
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● mały kawałek selera
    ● 1/2 l jasnego piwa
    ● łyżeczka suszonego majeranku
    ● szczypta mielonego ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● łyżeczka mielonej papryki
    ● sól, pieprz

Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki dokładnie myjemy.
    Gotujemy 20 minut w osolonej
    wrzącej wodzie. Osączamy.
    Wywar zachowujemy.
  • Golonka w piwie 2. Majeranek rozcieramy
    i mieszamy z zielem angielskim,
    pokruszonym liściem
    laurowym, mieloną papryką,
    solą oraz pieprzem. Nacieramy
    golonkę. Następnie oprószamy
    mąką. Podsmażamy na
    rozgrzanym smalcu z obu
    stron na rumiano. Wkładamy
    do rondla.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę
    i selera obieramy, myjemy
    i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Wlewamy wywar
    z golonki. Przykrywamy. Gotujemy
    ok. godziny na małym
    ogniu. Gdy część wywaru odparuje,
    stopniowo wlewamy
    piwo. Dusimy do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy