Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki dokładnie myjemy.
Gotujemy 20 minut w osolonej
wrzącej wodzie. Osączamy.
Wywar zachowujemy.
2.Majeranek rozcieramy
i mieszamy z zielem angielskim,
pokruszonym liściem
laurowym, mieloną papryką,
solą oraz pieprzem. Nacieramy
golonkę. Następnie oprószamy
mąką. Podsmażamy na
rozgrzanym smalcu z obu
stron na rumiano. Wkładamy
do rondla.
3.Marchewkę, pietruszkę, cebulę
i selera obieramy, myjemy
i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Wlewamy wywar
z golonki. Przykrywamy. Gotujemy
ok. godziny na małym
ogniu. Gdy część wywaru odparuje,
stopniowo wlewamy
piwo. Dusimy do miękkości.
Komentarze