Golonka po bawarsku

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Pyszna, z charakterystycznym posmakiem piwa goloneczka dla każdego jej smakosza.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 golonki średniej wielkości
    1 butelka jasnego piwa (500 ml)
    2 łyżki smalcu
    6 szt. ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    2 marchewki średniej wielkości
    1 korzeń pietruszki
    1/2 średniej wielkości selera
    zielona część z 1 pora
    1 średnia cebula
    3/4 słoika koncentratu pomidorowego 30%
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
  • 2. 2 łyżki smalcu roztopić, obsmażyć na nim golonki na złoty kolor, podlać 1 szklanką wody.
  • 3. Dodać ziele angielskie, liście laurowe.
  • 4. Zetrzeć na tarce marchewkę,seler i pietruszkę. Por i cebule pokroić w piórka.
  • 5. Golonki zasypać potartymi warzywami wymieszanymi z porem i cebulą.
  • 6. 3/4 słoika koncentratu rozmieszać oraz 1 łyżeczkę ostrej papryki rozmieszać w części piwa i zalać golonki.
  • 7. Po 15 minutach duszenia mięso zalać pozostała ilością piwa i na małym ogniu dusić do miękkości (około 2 godziny)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować