Golonka pieczona w piwie z chili, sosem sojowym i czosnkiem

2 (1 ocen)

Męski klasyk, sprawdzi się na Dzień Chłopaka 30 września ;) Golonka jest bardzo miękka, aromatyczna i soczysta. Ideał z chrzanem i korniszonem.

Składniki:

  • 5 małych golonek
    1 piwo
    łyżka miodu
    1 papryczki chili
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    2 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżka majeranku
    marchewka
    por
    cebula
    liście selera
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka pieczona w piwie z chili, sosem sojowym i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0srn1up 1. Cebulę przypalamy i wraz z golonka, obraną marchewką i liśćmi selera wkładamy do osolonej zimnej wody-poziom przykrywający składniki. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku. Gotujemy ok.60 minut od momentu wrzenia wody.
  • image-09xfxu1 2. Zagotowujemy piwo z miodem, chili, sosem sojowym, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Przekładamy ugotowane golonki do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwną marynatą. Pieczemy ok.60 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Golonkę podajemy z pieczywem, musztardą i chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować