Golonka pieczona w piwie i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę myjemy i jeśli tego wymaga opalamy by pozbyć się włosków. Golonkę zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziela angielskie, listki laurowe, sól, pierz oraz obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa. Gotujemy 2 h. Po tym czasie golonkę wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy marynatę do pieczenia.
2.W garnuszku przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z sosem sojowym, dodajemy mieloną paprykę, zgniecione ząbki czosnku, suszone zioła, olej oraz odrobinę pieprzu. Golonkę nacieramy gotową marynatą. Do brytfanny wlewamy piwo następnie układamy w niej golonkę. Pieczemy ok. 1,5 h w 180 stopniach C. Co jakiś czas podlewając piwem z brytfanny.
3.Golonka jest dobra, jeśli mięso odchodzi od kości. Podajemy ją ze świeżym chlebem, chrzanem i ogórkami.
Komentarze