Golonka pieczona w piwie i miodzie

4.51 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Propozycja potrawy na dzień mężczyzn :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki do gotowania:
    - 1 duża golonka
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałeczek selera
    - 3 cebule
    - 3 ziela angielskie
    - 2 liście laurowe
    - sól, pieprz do smaku

    Składniki do pieczenia:
    - 250 ml jasnego piwa
    - 2 łyżki miodu naturalnego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 1 łyżka papryki mielonej
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    - 1 łyżeczka suszonego majeranku
    - 2 zgniecione ząbki czosnku
    - pieprz do smaku
    - 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Golonka pieczona w piwie i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy i jeśli tego wymaga opalamy by pozbyć się włosków. Golonkę zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziela angielskie, listki laurowe, sól, pierz oraz obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa. Gotujemy 2 h. Po tym czasie golonkę wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy marynatę do pieczenia.
  • 2. W garnuszku przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z sosem sojowym, dodajemy mieloną paprykę, zgniecione ząbki czosnku, suszone zioła, olej oraz odrobinę pieprzu. Golonkę nacieramy gotową marynatą. Do brytfanny wlewamy piwo następnie układamy w niej golonkę. Pieczemy ok. 1,5 h w 180 stopniach C. Co jakiś czas podlewając piwem z brytfanny.
  • 3. Golonka jest dobra, jeśli mięso odchodzi od kości. Podajemy ją ze świeżym chlebem, chrzanem i ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować