Gołąbki z ziemniakami (z boczkiem lub bez) w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu (pozbywamy się z nich zgrubiałych nerwów poprzez ich ścięcie, tak by powierzchnia liścia była wyrównana), a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde, ponownie wkładamy do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ilość liści.
2.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok. Nadmiar wody odlewamy. Dodajemy mąkę i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Mieszamy dokładnie.
W wersji mięsnej dodatkowo kroimy boczek w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni, lekko studzimy i dodajemy do farszu ziemniaczanego.
3.Gotowy farsz wykładamy na liście kapusty. Zawijamy (najpierw składamy boczne brzegi liścia, następnie zwijamy od dolnego brzegu do góry, tak by uzyskać coś na kształt "paczuszki"). Zwinięte gołąbki wykładamy w rondlu lub w garnku o grubym dnie, zalewamy wodą do ok. połowy wysokości gołąbków. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu gdy kapusta będzie miękka.
4.Ugotowane gołąbki wyciągamy z rondla. Pozbywamy się z garnka - jeśli są - "szumowin". Do pozostałego po duszeniu płynu dolewamy wodę, tak by mieć w sumie ok. 1l płynu. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy.
Do śmietany (o temperaturze pokojowej) wlewamy trochę sosu. Mieszamy dokładnie. Tak przyszykowaną śmietanę wlewamy powoli do garnka z sosem ciągle mieszając. Gdy sos będzie jednolity, ogrzewamy go na wolnym ogniu do momentu aż zacznie bulgotać (wrzeć).
Gotowe gołąbki podajemy z przyrządzonym sosem pomidorowym.
Porady
Uwaga: gdyby sos był zbyt rzadki - odparowujemy go powoli na ogniu. Gdyby był za gęsty - można dodać jeszcze trochę wody.
Komentarze