Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć pierwsze, zwiędłe liście i wyciąć głąb. Sparzyć wrzątkiem i gotować jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut. Podgotowaną główkę odstawić do wystudzenia.
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni.
2.Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić na sicie. Do ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajko i mąkę. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i wegetą do smaku. Masa powinna być gęsta i zwarta.
3.Na każdy liść kapusty nałożyć po trochu farszu i zawijać ściśle jak gołąbki. Tak postąpić, aż do wyczerpania składników. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście kapusty i ściśle układać zawinięte gołąbki. Ok. ½ l wywaru z kapusty ponownie zagotować, dodać kostkę rosołową i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zalać nim gołąbki w garnku. Całość gotować pod przykryciem ok. 30-40 min na małym ogniu.
Komentarze