Gołąbki z pieczarkami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbki z ryżem i pieczarkami stoją w rankingu popularności w moim domu zaraz po gołąbkach z ryżem i mięsem mielonym. W moim rodzinnym domu są obowiązkowym daniem na Wigilię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg pieczarek
    • 2 cebule
    • 1 szklanka ryżu
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 główka kapusty białej
    • olej do smażenia
    • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z pieczarkami 1. • Z kapusty wyciąć głąb.
    • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów chwilę pogotować.
    • Oddzielać delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne.
    • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    • Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut. Odcedzić z powstałego płynu i zmielić w maszynce.
    • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody.
    • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki.
  • Gołąbki z pieczarkami 2. • W każdym liściu kapusty ściąć grubą główną żyłkę i kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki.
    • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
    • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C.

Porady

Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować