Gołąbki z ryżem i pieczarkami stoją w rankingu popularności w moim domu zaraz po gołąbkach z ryżem i mięsem mielonym. W moim rodzinnym domu są obowiązkowym daniem na Wigilię.
2 godz.
Składniki:
• 1 kg pieczarek
• 2 cebule
• 1 szklanka ryżu
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz do smaku
• 1 główka kapusty białej
• olej do smażenia
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
Gołąbki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Z kapusty wyciąć głąb.
• W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów chwilę pogotować.
• Oddzielać delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne.
• Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
• Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut. Odcedzić z powstałego płynu i zmielić w maszynce.
• Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody.
• Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki.
2.• W każdym liściu kapusty ściąć grubą główną żyłkę i kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki.
• Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
• Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C.
Komentarze