Gołąbki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę wkładam do wrzącej wody i chwilę sparzam. Następnie delikatnie zdejmuję około 8 liści. Ryż gotuję około 8 minut i studzę. Cebulę drobno kroję w kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Mięso mieszam z ryżem , podsmażoną cebulą i jajkami. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam sporą szczyptą soli i pieprzu. Farsz nakładam na liście i zawijam gołąbki. Podsmażam je na odrobinie oleju (aż nabiorą złotego koloru). Następnie przekładam je do garnka i zalewam gorącą wodą (nad poziom gołąbków). Dodaję liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotuję gołąbki na wolnym ogniu około 40-50 minut. Sos doprawiam cukrem , solą i pieprzem. Gołąbki wyjmuję na talerz, a pozostały wywar zagęszczam mąką wymieszaną dokładnie z odrobiną zimnej wody. Na koniec dodaję śmietanę. Gołąbki podaję z ziemniakami.
Komentarze