Gołąbki z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chyba każdy lubi gołabki :) Trochę pracochłonne danie, ale można zrobić większą porcję i zamrozić.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki:
    8 sparzonych liści kapusty białej (można użyć włoskiej)
    2 woreczki ryżu białego
    80 dag mięsa mielonego z szynki
    cebula
    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sol i pieprz do smaku (po sporej szczypcie)
    olej

    Sos:
    6 szklanek wody
    4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    4 liście laurowe
    łyżka cukru
    sól i pieprz do smaku
    łyżka śmietany 30 %
    ok.3-4 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wkładam do wrzącej wody i chwilę sparzam. Następnie delikatnie zdejmuję około 8 liści. Ryż gotuję około 8 minut i studzę. Cebulę drobno kroję w kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Mięso mieszam z ryżem , podsmażoną cebulą i jajkami. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam sporą szczyptą soli i pieprzu. Farsz nakładam na liście i zawijam gołąbki. Podsmażam je na odrobinie oleju (aż nabiorą złotego koloru). Następnie przekładam je do garnka i zalewam gorącą wodą (nad poziom gołąbków). Dodaję liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotuję gołąbki na wolnym ogniu około 40-50 minut. Sos doprawiam cukrem , solą i pieprzem. Gołąbki wyjmuję na talerz, a pozostały wywar zagęszczam mąką wymieszaną dokładnie z odrobiną zimnej wody. Na koniec dodaję śmietanę. Gołąbki podaję z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować