Gołąbki z młodej kapusty z sosem pieczarkowym

4.5 (165 ocen)

Gołąbki wymagają trochę pracy ale warte są tego gdyż są pyszne i rozpływają się w ustach:)

Składniki:

  • 1-2 główki młodej kapusty (zależy od wielkości, ja zużyłam niecałe dwie)

    Farsz:
    1 kg mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego
    2 cebule
    2 szkl ryżu

    ok 1 l bulionu z kostek rosołowych + liść laurowy i 3 ziarenka ziela

    Sos pieczarkowy:
    70 dag pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła do smażenia
    łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: cebule posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso mielone, usmażyć. Osobno w 4 szklankach wody ugotować ryż i odstawić go na ok 0,5 godziny w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki wymieszać razem i przyprawić do smaku.
  • 2. Sos pieczarkowy: Cebule posiekać i zeszklić na maśle, dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dusić kilkanaście minut. Zalać ok 0,5l wody, zagotować. Podbić śmietana i mąką. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Kapustę obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąby. Zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Liście odcinać od kapusty i ścinać zgrubienia, ostudzić. Na dno dużego garnka ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takie , które będą za małe na zrobienie gołąbka). Na liście nakładać farsz i zwijać je jak krokiety. Następnie układać ciasno gołąbki łączeniem do dołu i zalać je gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut do czasu aż gołąbki będą miękkie.

Porady

Jeśli zostaje mi trochę kapusty szatkuję ją i zamrażam. Używam jej później do łazanek lub farszu do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować