Gołąbki z młodej kapusty z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: cebule posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso mielone, usmażyć. Osobno w 4 szklankach wody ugotować ryż i odstawić go na ok 0,5 godziny w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki wymieszać razem i przyprawić do smaku.
2.Sos pieczarkowy: Cebule posiekać i zeszklić na maśle, dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dusić kilkanaście minut. Zalać ok 0,5l wody, zagotować. Podbić śmietana i mąką. Przyprawić solą i pieprzem.
3.Kapustę obrać z wierzchnich liści i wyciąć głąby. Zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Liście odcinać od kapusty i ścinać zgrubienia, ostudzić. Na dno dużego garnka ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takie , które będą za małe na zrobienie gołąbka). Na liście nakładać farsz i zwijać je jak krokiety. Następnie układać ciasno gołąbki łączeniem do dołu i zalać je gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut do czasu aż gołąbki będą miękkie.
Porady
Jeśli zostaje mi trochę kapusty szatkuję ją i zamrażam. Używam jej później do łazanek lub farszu do pierogów.
Komentarze