Gołąbki z mięsem z indyka

4.48 (163 ocen)

Najlepsze z młodą kapustą i z sosem pomidorowym lekko pikantnym.

Składniki:

  • 800 g mięsa z indyka
    2 szkl ryżu
    2 cebule
    2 kostki bulionowe warzywne
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1/2 szkl śmietany
    1 - 2 łyżki mąki
    pieprz
    sól
    1 główka kapusty
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb i gotować oddzielając po kolei liście. Z każdego liścia ściąć grube nerwy. Ryż ugotować w 4 szklankach wody i z kostką warzywną.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Przepuścić przez maszynkę razem z mięsem.
  • 3. Wymieszać ryż z mięsem, doprawić pieprzem i solą. Łyżką rozłożyć farsz na liście i zwinąć gołąbki.
  • 4. Na dno naczynia położyć liście kapusty a na nie ułożyć ciasno gołąbki. Na wierzchu też położyć liście.
  • 5. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę i wlać do gołąbków. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika z temperaturą 190 stopni na około 40 minut.
  • 6. Ostrożnie zlać z gołąbków płyn, dodać koncentrat, ketchup i doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeżeli sosu jest za mało dodać bulionu lub wody.
  • 7. Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, wymieszać i wlać do reszty. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować