Gołąbki z ogórkami w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

To jedna z mnóstwa wersji gołąbków, jakie można przygotować. Oto moja propozycja.

  • 40 min

Składniki:

  • gołąbki:
    kapusta biała główka 1 sztuka
    ryż w woreczkach 3 woreczki
    schab bez kości 0.7 kilograma
    przyprawa do mięsa mielonego wysokiej jakości, bez glutaminianu sodu 3 łyżki
    przyprawa węgierska wysokiej jakości, bez glutaminianu sodu 3 łyżki
    sól (do smaku)
    pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki
    Jajko 1 sztuka
    czosnek 3 ząbki
    suszone warzywa 5 łyżek lub przyprawa uniwersalna - ale wtedy mniej
    cebula 3 sztuki
    olej rzepakowy 2 łyżki
    ogórki z chilli mini konserwowe lub mini kiszone 60 sztuk

    sos pieczarkowy:
    pieczarki 0.7 dekagrama
    śmietana 3 łyżki
    mąka pszenna 3 łyżeczki
    mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
    wywar z gotowanych gołąbków 0.75 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki z ogórkami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Mięso od schabu mielimy w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą węgierską, przyprawą do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy ryż, cebulę i mieszamy dokładnie.
  • farsz gołabkowy 2. Z kapusty wycinamy głębia (rdzeń), odrywamy wierzchnie liście (zostawiamy je na później) i całą główkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż liście zaczną odchodzić. Liście wyciągamy ostrożnie - studzimy, wycinamy z nich zgrubienia, uważając by je nie uszkodzić. Na każy liść nakładamy trochę farszu, układamy po 4 sztuki mini ogórków , dokładamy farszu, aby ogórki były zakryte.
  • 3. Zwijamy liście kapusty, formując gołabki.
  • 4. Na dnie garnka z grubym dnem układamy odłożone liście kapusty, wkładamy ciasno gołąbki i zalewamy je wrzątkiem z suszonymi warzywami. Możemy użyć również bulionu lub rosołu lub przyprawy uniwersalnej. Ja lubię suszone warzywa, które są naturalne i większa ich ilość dodana do wody ma smak wywaru warzywnego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny, aż kapusta będzie miękka.
  • 5. Pieczarki myjemy osuszamy i kroimy na plasterki. Smażymy je na patelni, na której smażyliśmy cebulę. Usmażone przekładamy do osobnego garnka, dolewamy wywar z gotowanych gołąbków. Mąkę pszenną mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do pieczarek. Jeżeli sos będzie miał za mało gęstą konsystencję, dolewamy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i mieszamy, zagotowując. Możemy dodatkowo przyprawić sos swoją ulubioną przyprawą lub dosolić, dopieprzyć.
  • 6. Gołabki przekładamy na talerz, polewamy sosem pieczarkowym. Jeśli chcemy chwilkę podziwiać ich urok - przekrawamy je nożem wzdłuż - wtedy najładniej widać ogórki z farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Pieczarki Ryż Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować