To jedna z mnóstwa wersji gołąbków, jakie można przygotować. Oto moja propozycja.
40 min
Składniki:
gołąbki:
kapusta biała główka 1 sztuka
ryż w woreczkach 3 woreczki
schab bez kości 0.7 kilograma
przyprawa do mięsa mielonego wysokiej jakości, bez glutaminianu sodu 3 łyżki
przyprawa węgierska wysokiej jakości, bez glutaminianu sodu 3 łyżki
sól (do smaku)
pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki
Jajko 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
suszone warzywa 5 łyżek lub przyprawa uniwersalna - ale wtedy mniej
cebula 3 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
ogórki z chilli mini konserwowe lub mini kiszone 60 sztuk
Gołąbki z ogórkami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Mięso od schabu mielimy w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą węgierską, przyprawą do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy ryż, cebulę i mieszamy dokładnie.
2.Z kapusty wycinamy głębia (rdzeń), odrywamy wierzchnie liście (zostawiamy je na później) i całą główkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż liście zaczną odchodzić. Liście wyciągamy ostrożnie - studzimy, wycinamy z nich zgrubienia, uważając by je nie uszkodzić. Na każy liść nakładamy trochę farszu, układamy po 4 sztuki mini ogórków , dokładamy farszu, aby ogórki były zakryte.
3.Zwijamy liście kapusty, formując gołabki.
4.Na dnie garnka z grubym dnem układamy odłożone liście kapusty, wkładamy ciasno gołąbki i zalewamy je wrzątkiem z suszonymi warzywami. Możemy użyć również bulionu lub rosołu lub przyprawy uniwersalnej. Ja lubię suszone warzywa, które są naturalne i większa ich ilość dodana do wody ma smak wywaru warzywnego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny, aż kapusta będzie miękka.
5.Pieczarki myjemy osuszamy i kroimy na plasterki. Smażymy je na patelni, na której smażyliśmy cebulę. Usmażone przekładamy do osobnego garnka, dolewamy wywar z gotowanych gołąbków. Mąkę pszenną mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy do pieczarek. Jeżeli sos będzie miał za mało gęstą konsystencję, dolewamy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i mieszamy, zagotowując. Możemy dodatkowo przyprawić sos swoją ulubioną przyprawą lub dosolić, dopieprzyć.
6.Gołabki przekładamy na talerz, polewamy sosem pieczarkowym. Jeśli chcemy chwilkę podziwiać ich urok - przekrawamy je nożem wzdłuż - wtedy najładniej widać ogórki z farszem.
Komentarze