Gołąbki z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

Moja wersja tradycyjnej potrawy.

Składniki:

  • kilka liści kapusty włoskiej
    20 dag mięsa mielonego
    pół szklanki kaszy jęczmiennej
    1 jajko
    1 cebula
    1 l wywaru warzywnego ( z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, selera naciowego)
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    tymianek
    słodka papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparzyć liście kapusty we wrzątku, następnie włożyć je na chwilę do zimnej wody i odłożyć.
  • 2. Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mięso mielone, jajko, cebulę, kaszę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką mieloną. Farsz zawinąć w liście kapusty formując gołąbki.
  • 3. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać wywarem warzywnym (razem z warzywami). Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok 25 minut.
  • 4. Upieczone gołąbki wraz z wywarem i warzywami przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować