Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Propozycja na delikatne, lżejsze od klasycznych, ale równie smaczne gołąbki. Wersja z kaszą jaglaną i mięsem drobiowym oraz nutą oregano i tymianku jest bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. Serdecznie polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
    - 200 g kaszy jaglanej
    - 500 - 600 g piersi z kurczaka
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - pieprz cayenne
    - 1 mały pęczek świeżego oregano
    - suszony tymianek
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - bulion warzywny lub drobiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

    Kaszę jaglaną prażymy i studzimy, a następnie płuczemy ją w gorącej wodzie (oba zabiegi wykonujemy po to, aby pozbyć się ewentualnej goryczki oraz uniknąć sklejania się kaszy).

    Wypłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji : 1 część kaszy do 2 części wody.

    Umyte i osuszone piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
  • 2. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, zmielone mięso kurczaka, podsmażoną cebulkę, posiekane świeże liście oregano, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie przystępujemy do zawijania.

    Na liście pozbawione grubszej części, układamy porcję farszu i odpowiednio zawijamy.

    Na dnie szybkowaru* układamy liście kapusty, a na nich uformowane gołąbki. Całość również przykrywamy liściem kapusty i zalewamy ulubionym bulionem**.
    Gołąbki dusimy około 15 minut, licząc od momentu parowania z gwizdka szybkowaru.
    Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym, sosem czosnkowym lub innym ulubionym :)

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Jeśli nie posiadamy szybkowaru, gołąbki możemy dusić również w odpowiednim garnku lub upiec je w piekarniku. ** Bulion możemy także wymieszać z przecierem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować