Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym

4.49 (189 ocen)

  • 60 min

danie wymagające poświęcenia czasu, ale za to jaki mamy pyszny efekt? :) do tego sos zrobiony z własnoręcznie zerwanych prawdziwków... mój smak jesieni.Dodatek majeranku w farszu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
    1 kg mięsa z łopatki
    1 cebula
    sól, pieprz, majeranek
    główka białej kapusty
    1 szklanka rosołu

    ulubiony sos grzybowy (u mnie prawdziwki, kurki, podgrzybki, śmietanka 30% i rosół).
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dusimy ok 20 minut. Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Białą kapustę wkładamy do wrzącej wody na ok 5 minut (liście powinny zmięknąć tak, aby podczas odcinania ich od główki nie pokruszyły się). Podsmażone mięso z cebulką mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wyrabiamy ręką.
  • 1 3. Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - z tą różnicą, że dużo ciaśniej.
  • 2 4. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w większym naczyniu, zalewamy 1 szklanką rosołu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/09/goabki-z-kasza-gryczana-miesem-i-sosem.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować