Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gołąbki zawsze lubiane

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl kaszy gryczanej
    500 g mięsa mielonego
    2 jajka
    1 papryka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    główka kapusty

    na sos
    puszka pomidorów krojonych
    pół papryki
    150 ml śmietany
    50 ml mleka
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz ziołowy
    szczypta bazlii
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1.
    Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Wyjąć z wody i wystudzić.
    Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
    Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać.
    Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez ok 40 min.

    sos; Do rondelka wylać pomidory z puszki, dodać drobno posiekaną paprykę i zagotować, dodać cukier i przyprawy , gotować ok 5 min. Zmiksować przy pomocy blendera. Śmietaną wymieszać z mlekiem i mąką, zagęścić sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować