Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

4.51 (192 ocen)

Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie bardziej niż ryżem i mięsem. Do przygotowania swoich gołąbków użyłam dwóch rodzajów kasz - białej i brązowej.

Składniki:

  • Porcja na ok 30 szt.
    2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
    5 torebek kaszy (100g każda)
    3 garście suszonych grzybów leśnych
    200 g pieczarek
    2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
    2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
    sól
    pieprz
    tymianek
    lubczyk suszony
    przyprawa uniwersalna

    Dodatkowo:
    100 g margaryny
    sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 1. Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.
  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 2. Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.
  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 3. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.
  • 4. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.

Porady

Gdy kasza nie zechce się kleić, dodać jajko surowe lub gotowane ziemniaki zgniecione. Ja uzyłam kaszy Janex, która świetnie się trzymała całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować