Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

4.5 (189 ocen)

Dotąd robiłam tylko tradycyjne gołąbki. Postanowiłam ryż zamienić na kaszę i dodać grzyby. Wyszło zdrowe i smaczne danie obiadowe.

Składniki:

  • kapusta włoska
    50 dag mielonego mięsa
    2 woreczki kaszy gryczanej
    20g suszonych grzybów
    cebula
    jajko
    3 łyżki masła
    łyżka natki pietruszki
    papryka mielona ostra
    papryka mielona słodka
    sól, pieprz

    sos: 1,5 l.bulionu warzywnego
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    sok z cytryny
    cukier do smaku
    koperek do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj grzyby 1. Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc). Gdy zmiękną ugotować (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i drobno pokroić.
  • 2. Kaszę ugotować na pół twardo w posolonej wodzie Odsączyć i przestudzić.Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce masła.
  • 3. Z kapusty odrzucić wierzchnie liście. Pozostałe zdjąć i włożyć do gorącej, lekko osolonej wody. Blanszować ( niezbyt długo, aby liście nie stały się zbyt miękkie). Wyjąć,ściąć grubsze części liści i ostudzić.
  • połącz składniki 4. W miseczce połączyć ze sobą: mięso mielone, kaszę, cebulę, natkę i grzyby. Wbić jako, przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Całość dokładnie wymieszać.
  • zwijaj gołąbki 5. Na każdy liść kapusty rozłożyć porcje kaszy z mięsem i ciasno zwinąć.
  • 6. Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy). Śmietanę wlać do sosu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • gołąbki 7. Gołąbki układać w dużym garnku wyłożonym liściem kapusty i zalać sosem.Gołąbki przykryć jeszcze pozostałymi liśćmi i gotować ok.60 minut. Podawać z ziemniakami polane sosem i posypane świeżym koperkiem. Smacznego!

Porady

* w wersji wegetariańskiej można pominąć mięso mielone i dać wówczas więcej kaszy i grzybów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Kasza gryczana Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować