Gołąbki z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy. W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety.
W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie. po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami vegety.
2.Gołąbki gotujemy około 40 minut aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Wodę mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
Komentarze