1 niewielka kapusta
0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
200 g kaszy jęczmiennej
4 białe cebule
1 litr rosołu warzywnego
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
Gołąbki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty parzymy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki octu. Rybę oczyszczamy, zdejmujemy skórę i mielimy. Cebulę siekamy w drobna kostkę i odciskamy w ściereczce, mieszamy z rybą. Kaszę jęczmienną gotujemy i dodajemy do farszu rybnego, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy gołąbki, które następnie smażymy na patelni, po czym układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Bulion zlewamy i przyrządzamy z niego ulubiony sos.
Komentarze